Foto: tatranka
Teraz je obdobie ovocia,za chvíľku v záhradkách bude veľa jabĺčok.Ťahaná štrúdľa je naj manželov zákusok.Má 1 miesto,medzi sladkosťami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1 ks |
|
2 pol lyžice |
|
1 pol lyžica |
|
1/8 l |
|
pol káv.lyžičky |
|
Plnka: | |
1,5 kg |
|
25 dkg |
|
15 dkg |
|
2 káv.lyžičky |
|
2 káv.lyžičky |
|
2 balíčky |
|
|
|
10 dkg |
|
Postup
-
1
Dávka je na dva záviny.Do múky dám soľ,vajce stolový olej,citrónovú šťavu,a pridám vlažnú vodu.Cesto začínam spracovávať v miske.Keď sa mi už nelepí,prenesiem ho na pomúčenú pracovnú dosku,kde ho ešte dobre vypracujem /vybúcham/. Potom ho prikryté odložím na teplé miesto.Používam na to elektrický vankúš na najnižšej teplote.To je môj výmysel. Stačí nechať cesto oddýchnuť na 1,5 hodinky.Cesto si po tomto čase vyberiem a rozdelím ho na dva bochníčky.Tieto nechám ešte pomastené maslom odpočívať ďaľších 15 minút. Potom cesto prenesiem na stôl s obrusom posypaným múkou.
-
2
Začnem s ním pracovať od stredu vymastnými rukami,/bez prsteňov/,a naťahujem ho smerom od stredu von.Kým nie je celkom tenučké.
-
3
Celé cesto pokropím a potriem rozpusteným maslom.Posypem zomletým makom,nastrúhanými jablkami,posypem škoricou,hrozienkami,citrónovou kôrou a zasypem polovicou kr.cukru a opätovne posypem makom.Nakoniec všetko pokvapkám maslom.
-
4
Potom hrubšie okraje cesta odstrihnem nožnicami.Toto cesto už žiaľ nemá upotrebenie u mňa.Boky cesta zhrniem na koláč a pomocou obrusu,závin stáčam.
-
5
Takto pracujem aj na druhom bochníčku.Záviny pomocou obrusu prenesiem na vymastený plech.Tiež povrch a boky závinu dobre ponatieram maslom.Dám piecť na 45 - 50 minút pri teplote 180 stupňov.Hotové záviny ešte za tepla posypem práškovým cukrom. Závin plním orechami,strúhankou,tvarohom.Tiež používam aj iné ovocie ako jablká.
-
6
A tu už je konečný chutný jablkovo-makový závin.Viem,že sa manželovi zavďačím.
Taku vedela upiect moja mama ,cesto bolo priesvitne a ta plnka ,pochutka.Vdaka!
Keď sa začalo predávať v potravinách cesto na štrúdlu , presedlala som na tento polotovar , no keď som videla Tvoj foto recept , pripomenula som si , že tak ako Ty , som robila aj ja , teraz si ma nakopla a teším sa , nebudem mať problém prekvapiť moje deti a vnúčatá.
300 g preosiatej muky, 1 vajce, 1 jedacu lyzicu oleja,1/8 l vlaznej vody,1/2 cajovej lyzicky soli a 1 cajova lyzicka citr. stavy. :-)
A hrúbka vo vnútri zase závisí od množstva náplne.
No myslím,že naozaj môžeš byť spokojná,ak si na prvý krát zvládla ťahanú štrúdľu.nech by už bola aká kolvek.Teraz sa budeš už len zdokonalovať.Ja ju robím už 46 rokov.
;-) ale chcel som sa vas opytat, ako predist prasknutiu pr
;-) ale chcel som sa vas opytat, ako predist prasknutiu pr
No začnem takto.Ak sa ti cesto lepilo,nebolo ešte dobre vypracované-vybúchané.Aj mne sa cesto lepí pri počiatočnom spracovaní.
Stačí si len ruky potrieť olejom alebo maslom a pokračovať.Spracovanie cesta je veľmi dôležité.
Aby ti cesto neprasklo.No cesto zase treba dobre potrieť maslom.Potom neoschne a nepraskne.
No ty sa netráp.Bolo to len prvý krát.Je to dobré!Tvoje snaženie sa počíta.
Som vydatá 47 rokov a v lete tak v priemere urobím 3 až 4 krát štrúdlu.Vieš koľko som ich naťahala? Naučíš sa.Držím palec.Nevzdávaj to.Je to,pán koláčik a pri návštevách aspoň u mňa vždy zožne úspech.Už na budúce to bude zase lepšie.
To je môjho manžela najobľúbenejší múčnik.
Píšeš,že ju plníš s višňami.Ja som ju plnila tiež čerešňami,ale to bolo dávnejšie a tento artikel nebol taký drahý.... Takže mi ostali len jabĺčka.
Ďakujem za komentárik.
Skúste na youtube pozrieť. Na niektorých videách to pekne vidno, len či aj realita bude taká :-D